Pravo na odustajanje

PROCEDURA ZA POVRAT ROBE U ZAKONSKOM ROKU

Poštovani kupci, Obaveštavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014) kupovina preko naše prodajne internet stranice www.biljanatipsarevic.com smatra prodajom na daljinu.

Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne delatnosti), da u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat, može da odustane od ugovora. Razlog odustanka zbog kojih odustaje kupac može, ali ne mora da navede.

Obrazac/Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Potrošač ima pravo na povraćaj novca ili na zamenu za drugi proizvod, u slučaju da odustane od ugovora. Nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan, po prijemu proizvoda cena se kupcu vraća.

Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Proizvod se više ne moze vratiti, po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak.
Prilikom povraćaja robe mora se priložiti originalan fiskalni isečak, a  obavezno je robu vratiti u ispravnom i nekorišćenom stanju i originalno neoštećenom pakavanju.

Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda.

Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal.

Obrazac o odustanku od  ugovora možete preuzeti ovde.